Make your own free website on Tripod.com

Nederlandse babynamen

Waarom deze site?

Als aanstaande ouders moesten we een naam bedenken voor ons kind. Het viel me niet mee. Een kind moet een heel leven doen met zijn naam, dus je wilt de mooiste, meest bijzondere, aparte, maar ook bruikbaarste naam voor je kind.

Ik heb overal gezocht naar namen: op het web, in de krant, in namenboekjes. Omdat er op het web zo weinig sites zijn met Nederlandse namen, kwam ik op het idee een soort namenboekje op het web te zetten. De namen heb ik verzameld uit de geboorte-advertenties uit de krant. Het resultaat vind elders je op deze pagina's.

Over Tristan

Onze zoon zou de achternaam krijgen van zijn moeder (sinds 1 januari 1998 kan je als ouders de achternaam kiezen). Zijn moeder heeft een Engelse achternaam en daar hoort natuurlijk een Engelse voornaam bij. Maar helaas zijn veel Engelse voornamen voor jongens tamelijk oubollig en bovendien worden ze door Nederlanders vaak verkeerd (Nederlands) uitgesproken. Bovendien wou ik graag een naam waar wat over te vertellen is. 

Hij is geboren op 29 december 1998 en we noemden hem:

Tristan Harold

Het idee voor de naam Tristan komt van de televisieserie James Herriot. De serie is gebaseerd op het autobiografische boek "All creatures great and small" van Alfred Wight. In de serie is Tristan de broer van Siegfried, dierenartsen met wie James Herriot samen een praktijk voert.

De naam Tristan is ook bekend van Tristan en Iseult, een Keltische legende. De ridder Tristan moet de Ierse prinses Iseult begeleiden van Bretagne naar Cornwall, waar ze moet gaan trouwen met koning Mark. Onderweg drinken ze, zonder het te weten, een liefdesdrank en worden verliefd op elkaar. De legende eindigt in tragedie.

De oorspronkelijk Keltische legende is via Frankrijk (waar het verhaal Tristram en Isolde heet) naar Europa gekomen. Richard Wagner heeft zijn opera Tristan und Isolde op de legende gebaseerd.

Harold is de naam van Tristans over-overgrootvader van moeders kant, de opa van de vader van mijn vrouw.


© January 1999 by S.M. Samsom, Zoetermeer, Netherlands