Make your own free website on Tripod.com
 
 

 

Nederlandse Babynamen

 

Voorkeuren vroeger en nu

 

 

Nederlandse ouders mogen in principe zelf bepalen welke voornamen ze aan hun kinderen willen geven. Alleen voornamen die ook als achternaam in gebruik zijn, of voornamen die 'ongepast' zijn, mogen niet.

Welke namen kiezen Nederlandse ouders? Dit stukje geeft wat informatie gebaseerd op een onderzoek van D. Gerritzen. Begin november 1998 ontving ze van de Universiteit van Amsterdam een doctors-titel voor haar onderzoek naar aspecten van naamgeving in Nederland.

Van de late middeleeuwen tot 1960 kozen ouders veelal dezelfde, bekende voornamen. Protestantse ouders kozen voor echte Hollandse namen, zoals Willem en Trijntje. Katholieke ouders kozen voor de Latijnse vorm van de voornamen, zoals Wilhelmus, of Catharina. De roepnaam was meestal een verbastering van de officiële naam: Wim voor Willem, Greetje voor Margaretha.

Pas sinds ongeveer 1960 kiezen ouders minder voor de gebruikelijke voornamen. Voornamen komen tegenwoordig vaker uit het buitenland. Vreemde namen zijn toegankelijker geworden doordat er bijvoorbeeld meer gereisd wordt, maar ook doordat de media ons meer vertrouwd hebben gemaakt met buitenlandse namen. Dit levert namen op als Bianca, Dennis en Linda. Kinderen worden echter zelden vernoemd naar een bepaalde televisie-persoonlijkheid of naar een buitenlandse voetbalster.

Als kinderen vernoemd worden is het meestal naar een familielid. Die naam wordt dan wel steeds vaker als tweede naam gebruikt. Namen als Johan, Jan en Peter, tot in de zeventiger jaren nog populaire voornamen, zie je nu meer als tweede of derde naam. Toch nog 45 procent van de ouders vernoemt hun kind naar een familielid.

Ouders hanteren verschillende kriteria voor de keuze van namen voor een jongen en voor een meisje. Bij meisjes letten ouders er vooral op of de naam mooi klinkt. Dus zijn namen als Sanne, Lotte en Lisa populair. Bij jongens kiezen ouders eerder voor namen van familieleden en voor echte Nederlandse namen, bijvoorbeeld Maarten of Jeroen.

In 1947 waren Jan (7.5%) en Johanna (6,2%) nog het meest in trek. Bij het onderzoek van D.Gerritzen komen Stefan (3%) en Anna (1.7%) als meest populaire namen uit de bus.


© January 1999 by S.M. Samsom, Zoetermeer, Netherlands